Solsken och parmesan

Solesken och parmesan
Originaltitel: Solesken och parmesan
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2020
Sidor: 320
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789188801524
Goodreadsbetyg: 3.59
Rasmus är en avdankad dansbandsstjärna som tillbringar dagarna på sin systers soffa och har svårt att komma över sitt ex. Hilda älskar matlagning mer än något annat, men jobbet som kock på en förskola ger inte direkt utlopp för hennes drömmar. Särskilt inte när hon gått och blivit KK med sin chef ... För att komma ut i världen har båda två bokat in sig på en matlagningsresa till Toscana. Men på Arlanda får de ett oväntat besked: hotellet i Italien har brunnit ner och istället ska kursen hållas på ett pensionat i Öregrund, en liten stad vid Roslagens kust. Väl där kommer kursdeltagarna allt närmare varandra, och känslor blommar upp. Men alla bär de på hemligheter, som när som helst riskerar att avslöjas under den värmande sommarsolen ...

Det här var mitt senaste sällskap i form av ljudbok när jag var ute ensam i Roslagen och arbetade på familjens gård. Jag älskar verkligen att läsa Christoffers böcker, det finns så mycket kärlek och liv i hans texter och karaktärer. Det är personer som man önskar fanns på riktigt och jag hade gärna åkt på en liknande resa oavsett om det var till Italien eller någonstans inom Sveriges gränser. Som med Christoffers tidigare böcker så tycker jag att de skulle passa bättre på Forum än Lovereads då Solsken och Parmesan inte är en renodlad romance utan det här är den bästa sortens feelgood!

Himmel över Alaska

The Great Alone
Originaltitel: The Great Alone
Författare:
Utgiven: 2019
Sidor: 541
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789100178215
Goodreadsbetyg: 4.33
Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken - så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen. "Himmel över Alaska" är en berättelse om att växa upp under hårda prövningar, men också om att hitta hem och om kärleken som övervinner allt.

Det här är en bok som jag förmodligen inte hade valt att läsa om vi inte hade haft den som månadens bok i vår bokcirkel. Den är nämligen en riktig tegelsten! Det är tack och lov något som man inte märker när man börjar läsa för det var en riktigt spännande och gripande bok om två kvinnors livsöden. Det är bitvis frustrerande att läsa om den psykiska och fysiska misshandeln som den tidigare krigsfången tillika maken och fadern utsätter sin familj för, men det är en riktigt välskriven bok som får mig att vilja åka till Alaska – trots björnar och annat farligt som finns ute i vildmarken. Något jag inte visste var att den skulle utspela sig mestadels under 70-80-talet, så det var en trevlig överraskning och jag måste säga att The Great Alone är en betydligt mer beskrivande titel av boken än Himmel över Alaska. Det här är ingen enkel feelgood utan ett spännande familjedrama med en dos kärlek som sträcker sig över flera decennium. Rekommenderas varmt!

Helgtips

Jag brukar inte tipsa om böcker till nedsatta priser annat än till Bokrean varje år, men nu var jag inne och kollade och såg att de här bra böckerna fanns till extra bra pris hos Bokus ihop med andra feelgood-nyheter.

Bokhandeln för ensamma hjärtan

The Little Bookshop of Lonely Hearts
Originaltitel: The Little Bookshop of Lonely Hearts
Författare:
Utgiven: 2020
Format: Inbunden, Lånebok
ISBN: 9789177892700
Goodreadsbetyg: 3.65
Härlig feelgood-roman i fantastisk Londonmiljö. Perfekt för bokälskaren och romantikern! Kunderna sviker den lilla bokhandeln i Bloomsbury. När Posy Morland plötsligt ärver butiken tvingas hon slå igen sina älskade kärleksromaner och istället möta verkligheten. Eftersom Posy inte bara får ett sjunkande företag på halsen, utan också oönskad uppmärksamhet från Sebastian, blir livet en chockartad upplevelse. Posys idé är att på ett halvår förvandla butiken till sina drömmars bokhandel: med hyllplan som bågnar av kärleksromaner. Men medan Posy och personalen kämpar blir Sebastian alltmer närvarande. Inte bara i verkligheten, utan också i Posys fantasier. Bokhandeln för ensamma hjärtan är första delen i brittiska Annie Darlings romanserie i bokhandelsmiljö. Det är charmig och underhållande läsning, som kommer att vinna både obotliga romantikers och inbitna boknördars hjärtan. En perfekt bok för fans av Lucy Diamond och Jenny Colgan, där lycka sällan är längre än en sida bort ...

Efter att jag hade bestämt mig för mitt betyg och vad jag tyckte om boken så läste jag många recensioner på Storytel där läsarna inte alls tyckte om boken. Bokens manliga huvudperson, Sebastian, är en ganska dryg person till och från. Han tafsar en hel del på Posy och lyssnar inte när någon säger nej utan kör på oavsett vad folk säger. I dagens feministiska samhälle så är det ett oacceptabelt beteende för de allra flesta, men i historiska romaner så är det snarare regel än undantag att män beter sig så. Och eftersom jag älskar just historiska romaner och själv har valt den typen av man till partner även i mitt privatliv – då jag tycker att tofflar till män är osexiga – så tycker jag om Sebastian (fast hade jag varit Posy så hade han fått en rak höger vid sagda tafsande utan lov).

Med det sagt så är det här en bok helt i min smak! Den är underhållande och ganska komisk, speciellt om man snappar upp de roliga blinkningarna till andra böcker i genren. Många författare som nämns finns tyvärr inte utgivna på svenska än, så boken är nog skriven med riktiga romance-fans i åtanke. Är man en casual läsare av feelgood så missar man nog en hel del av de bästa referenserna. Så jag rekommenderar boken varmt till er som gillar humor, bokhandlar och den dominanta sortens män som ofta förekommer i historisk romance fast nu i nutida bokhandelsmiljö. Då menar jag givetvis män som inte är våldsamma eller dominanta likt Christian Grey – då handlar det inte om romance i mina ögon utan snarare Stockholmssyndrom!