Nordiska gudar

Nordiska gudar
Originaltitel: Nordiska gudar
Författare:
Illustratör: Johan Egerkrans
Utgiven: 2016
Sidor: 180
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789132164118
Goodreadsbetyg: 4.40
Nordiska gudar är en vackert illustrerad bok där gudar, jättar, dvärgar, valkyrior, monster och hjältar presenteras i all sin prakt. En bok för den som redan är intresserad och initierad, och för den som ännu inte upptäckt asagudarnas värld – ett storverk som fångar läsare i alla åldrar. Med avstamp i de gamla Eddorna har Johan Egerkrans tolkat de mest spännande och fantasifulla sagorna. Från den gruvliga skapelseberättelsen där ur-jätten Ymer styckas av Oden och hans bröder, till gudarnas ödesmättade undergång i Ragnarök. Från urtidens kaos, till världsträdets nio riken med alla dess fantastiska och ohyggliga skapelser. En mörk, blodig, fantasieggande och stundtals humoristisk resa i den nordiska mytologins värld. Välkända berättelser från Eddorna – som sagorna om Iduns äpplen, Mimers brunn och Tors färd till Utgård – paras med fakta om de varelser som befolkar Asgård, Jotunheim och underjorden.

Jag både lyssnade på ljudboken och bläddrade i den fysiska utgåvan. Johan har en trevlig basröst som är helt underbar att lyssna på jämfört med andra uppläsare/författare. I egenskap av en person som läst ett rejält antal böcker och sett massor med film om nordisk mytologi, på både svenska, danska och engelska, så tycker jag att det här är en bra och lättsam skildring där de viktigaste delarna är med. Hur man väljer att uttala vissa namn/platser är en smaksak, jag föredrar Johans framför de äldre nordiska, då hans låter bättre. Illustrationerna är de som gör boken exceptionell, så har du lyssnat på boken så hoppas jag att du även kollar in bilderna i e-boken innan du sätter ett betyg på enbart texten – som bara är en del av boken.

En oundviklig längtan

Romancing Mister Bridgerton
Originaltitel: Romancing Mister Bridgerton
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2020
Sidor: 441
Format: Danskt band
ISBN: 9789188801630
Goodreadsbetyg: 4.18
Penelope Featherington har varit hemligt förälskad i sin bästa väns storebror så länge hon kan minnas. Hon tror sig veta allt om Colin Bridgerton – tills hon råkar avslöja hans djupaste hemlighet, som får henne att tvivla på att hon känner honom alls. Colin själv är trött på att ses som en korkad charmör, trött på allas fixering vid skvallerskribenten lady Whistledown, som inte verkar kunna publicera ett nummer utan att nämna honom. Men när han återvänder till London efter en lång resa upptäcker han att saker faktiskt har förändrats – inte minst Penelope Featherington. Fjärde fristående delen i serien om familjen Bridgerton i 1800-talets England.

Jag älskade verkligen Penelope, hon känns som en av de kvinnor i serien jag kan relatera till mest – jag hoppas verkligen att de inte kommer att banta ner henne i Netflixserien… Hon är överviktig och osynlig innan den här boken och Colin lägger inte märke till henne förrän hon har blivit smal. Inget vidare bra budskap till unga kvinnor kanske men det här är en av mina favorit i serien. Jag var inte helt förtjust i Colin till en början dock. Det är för övrigt en genomgående tema i böckerna, att männen i början är ganska jobbiga och irriterande, men så fort de blir kära så kommer de till insikt och börjar bete sig civiliserat. Jag hade nog tyckte bättre om boken om vi hade fått lite mer hetta och mindre avundsjuka från Colin. Något jag inte visste var att bok 4, 5 och 6 utspelar sig ungefär samtidigt. Så allt det som sker i den här boken kanske inte har hänt i kommande böcker. Det återstår att se…