Klumpigt

Eftersom jag hade missat att betala min domänräkning så ligger Deliquate.se nere fram till imorgon, så därför får jag ta och skriva av mig på min andra fina blogg istället. Min tisdag var rent ut sagt hemsk då jag har mått skräp hela dagen. Efter jobbet så skulle vi äntligen ha månadens bokcirkel som jag sett fram emot, men då ligger jag istället däckad med migrän och tycker synd om mig själv.

På tal om just migrän så har jag inte läst någon bok där huvudpersonen har migrän, vilket är ganska konstigt då ungefär 20% av alla kvinnor har det. Om ingen annan skriver en feelgood om migrän så får väl jag göra det, för det känns som om de flesta karaktärer har i stort sett samma problem. De trivs inte på jobbet, med sin partner, med sig själva, med sitt liv i allmänhet. Men inte ofta läser man om någon som har fysiska besvär som hindrar dem från att göra allt det där som de vill göra. Det finns på tok för lite böcker, filmer och tv-serier med funktionshindrade i huvudrollen i övrigt. Det här med att vara inkluderande gäller inte bara kön, läggning, hudfärg, kultur och liknande utan även funktionsvariationer och funktionshinder i allmänhet. Eller är det så att det inte är något man vill läsa om? Jag vill det garanterat, då det finns allt för många böcker redan där de stora problemen orsakas av kommunikationssvårigheter och missförstånd. Min uppmaning till alla er som skriver är att skriva om unika människor, och inte bara skriva om vanliga människor med unika historier.

Ni som har lite bättre koll än jag i ämnet får gärna tipsa om böcker med unika människor (huvudpersoner) med funktionsvariationer, migrän, endometrios, psoriasis eller liknande (icke dödliga – det ska vara feelgood) diagnoser som de lever med.

Blybröllop

Blybröllop
Originaltitel: Blybröllop
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2017
Sidor: 231
Format: Inbunden, Lånebok
ISBN: 9789173378512
Goodreadsbetyg: 3.57
Irene Hussvig är bibliotekarie i en småstad och gift med kabeldragaren Horst. Efter ett långt äktenskap fyllt med ständiga pikar och sarkasm, har Irene fått nog av sin man. Hon bestämmer sig för att göra sig av med honom för gott. Med hjälp av en gammal kista med blytyngder som hon ärvt av sin mamma, påbörjar hon sin resa från tyst mus till amatörkemist med dödlig kunskap om gifter. Måste någon alltid ge sig i ett äktenskap? Vems vilja drar det längsta strået? Vilka mått vidtar vi för att bevara oss själva i nära relationer? Och vilka medel används på vägen dit? Blybröllop är en humoristisk och vass skildring av en mogen kvinnas väg till frihet. På en gång är den ett äktenskapsdrama, en hyllning till fantasin och en underhållande giftmordshistoria med stor berättarglädje

Det här är en tragikomisk berättelse om en kvinna som tröttnat på att bli åsidosatt och överkörd av sin likgiltiga man. I grunden så är det en slags hämndhistoria där man känner sympati för Irene om fått genomlida en hel del genom åren som gift. Just gift blir därför hennes planerade utväg när hon helt plötslig börjar intressera sig för kemi. Boken utspelar sig både före, under och efter äktenskapet med Horst, berättat på ett lättsamt sätt så att man kommer Irene närmare och får förståelse till varför hon gör som hon gör.

Jag tyckte om Irene till en början, men mot slutet så kändes inte hennes hämnd lika ljuv längre vilket gjorde att slutet inte alls blev lika spännande som jag hade hoppats. Jag började tycka synd om den ömklige Horst och det var istället Irene som framkom som osympatisk och elak. Oavsett om en person förtjänar det eller inte, så är det aldrig rättfärdigat att bli lika jävlig som den man tycker illa om. Personligen så hade jag föredragit om hon hade tvärvänt, stått upp på riktigt mot Horst, lämnat honom trasig och svag och istället förgiftat den avskyvärda chefen på biblioteket, det hade varit en bra twist!

Trots det – i min mening – lite antiklimaktiska slutet, så var Blybröllop en rakt igenom välskriven och underhållande bok. Men så har jag samma kärlek till böcker som Irene, så det kanske inte är så konstigt.