Där hoppet bor

Där hoppet bor
Originaltitel: Där hoppet bor
Författare:
Utgiven: 2019
Sidor: 103
Format: Ljudbok
ISBN: 9789188771605
Goodreadsbetyg: 3.40
Maria flyttar till Västerö med stora drömmar om en sagolik jul på landet. Det hon inte tänkt på är att vägen dit går via november och att vänja sig vid livet i glesbygden är helt enkelt inte lika kul i ett evigt mörker. Det känns som att livets små motgångar hopar sig, speciellt när Marias nyfunna vän tvingas lämna ön och när Maria inser att grannen Jona inte alls förstår sig på henne. Alla gamla vänner har fullt upp med sina egna julförberedelser och ingen har tid att hälsa på. Men det finns ljusglimtar i tillvaron. Katten Hagrid är alltid där och hoppar gärna upp i knät när hon sätter sig till rätta i gungstolen med en varm kopp te. Visst kan man väl stå ut några veckor i mörkret, när det som väntar är en mysig familjejul i Lillebo?

Bra skriven och intressant att läsa något annorlunda, men ingenstans nämns det att det är en extremt religiös och kristen julbok där gud nämns var och varannan minut, det är en del böner och besök i kyrkan. Inget för en ateist eller agnostiker som vill ha lite lättsamt och hedniskt julmys kanske, så det kanske borde stått något om temat (julen är inte per automatik kristen). Katten tyckte jag dock om och kakor är aldrig fel förstås.

Enola Holmes och kidnappningsmysteriet

Enola Holmes and The Case of the Missing Marquess
Originaltitel: Enola Holmes and The Case of the Missing Marquess
Författare:
Utgiven: 2018
Sidor: 200
Format: Ljudbok
ISBN: 9789132207877
Goodreadsbetyg: 3.85
Möt Enola Holmes, Sherlocks coola lillasyster. Enola Holmes är mamma är spårlöst försvunnen, Enola själv är förkrossad av sorg och nu vill hennes två äldre bröder, Sherlock och Mycroft, skicka henne till en internatskola. Enola flyr till London och maskerar sig till en ung änka, fast besluten om hitta sin mamma. Inte ens efternamnet Holmes kan förbereda Enola på vad som väntar i de skumma Londonkvarteren. Plötsligt är Enola indragen i ett livsfarligt fall - en ung adelsman har kidnappats. Detta är en annorlunda mysterieserie som utspelar sig i artonhundratalets England. Enola står ensam i kampen mot alla viktorianska konventioner. Att anpassa sig till ett socialt accepterat sätt att leva skulle vara att ge upp all sin frihet så det vägrar hon. Enola är en sann hjältinna, en "feministisk Sherlock".

Trevlig och kort bok som utspelar sig under 1800-talet i England – som jag älskar – men jag tycker att Netflix-filmen har en bättre handling och bättre utvecklade karaktärer samt mysterier att lösa än boken.

Fingal Olsson och hans sällsamma katt

Fingal Olsson och hans sällsamma katt
Originaltitel: Fingal Olsson och hans sällsamma katt
Förlag:
Utgiven: 2017
Sidor: 165
Format: Häftad, Ljudbok
ISBN: 9789188265708
Goodreadsbetyg: 3.30
Fingal Olsson är sjuttiofem år, men känner sig som nittiofem. Han lever stillsamt tillsammans med sin katt Harald och citerar ofta Tage Danielsson för att trösta sig själv. En dag avlider hans granne och nära vän. Efter det blir ingenting sig likt. Den första skälvande förändringsdagen infinner sig när Bella Bellanoy ska flytta in och ta över grannens lägenhet. Fingal undrar vad han ska kunna ha för utbyte av en sådan ung granne. Han försöker skrämma iväg henne genom att berätta en hiskelig historia, men det går inte som han tänkt. När han får syn på Bella är det som om hans hjärta stannar och tiden vrids tillbaka till en händelse i hans liv som han förträngt. Trots åldersskillnaden mellan Fingal och Bella, uppstår en varm vänskap som de båda lever upp av. Undantryckta slumrande minnen vaknar till liv hos Fingal och deras vänskap vävs samman till band som ingen av dem kunnat förutse.

Det här var en bok jag inte hade hört talas om tidigare, men det är verkligen en feelgood helt i min smak. Fingal är en intressant filur och hans kisse Harald påminner en del om min egen gullegris Chester. Jag fick muta honom med sju kattgodisar för att han skulle vara med på bilden. Något annat jag inte visste var att det här är en julbok! Trots snön på omslaget så fick jag inte det intrycket, men den utspelar sig kring jul och innehåller allt från vänskap, kärlek, familjehemligheter och komiska inslag. Jag lyssnade även på ljudboken när jag var ute och promenerade och det gjorde motionen betydligt roligare. Det var ett rent nöje att läsa även fast jag tyckte att boken var alltför kort och vissa delar – som julaftonen – skulle jag ha velat läsa lite mer om. Extramaterialet var för övrigt en trevlig bonus som tillförde en hel del till historien om Fingals ursprung. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen nu.

Tack Cathy för det fina recensionsexemplaret!