Min Mörka Vanessa

My Dark Vanessa
Originaltitel: My Dark Vanessa
Utgiven: 2020
Sidor: 414
Format: Pocket, Ljudbok
ISBN: 9789100180720
Goodreadsbetyg: 4.04
"När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå." Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår. "Min mörka Vanessa" är en svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin skoltid och relationen med sin lärare Jacob Strane.

En riktigt hemsk men välskriven bok som kryper under skinnet på läsaren. Det är skrämmande att läsa hur djupt en person kan begrava sig själv för att inte behöva hantera det trauma hon upplevde som barn. Män och kvinnor som manipulerar och våldtar barn är en bra anledning till varför det borde ingå i skolundervisningen att lära barnen att det finns vuxna som ljuger, som säger att de bryr sig om dig samtidigt som de gör dig illa både fysiskt och psykiskt. Vuxna som vet att de gör fel men skiter i det för sin egen vinnings skull. Många barn skulle kunna undvika en hel del hemskt om de bara hade kunskapen om de här verkligen monstren som lurar i mörkret. Just den här berättelsen känns extra hemsk då det känns som en ond cirkel som aldrig tar slut, det blir aldrig bättre och det tar åratal innan Vanessa kommer till någon form av insikt om det övergrepp hon utsatts för. Att hon hela tiden tror att hon hade en egen vilja och att hon gjorde de här valen när de gjordes åt henne. Fy fan, så arg jag blir över att sånt här får hända. Min mörka Vanesssa är en samtida bok som alla högstadieelever borde läsa istället för klassiker, som exempelvis Utvandrarna, som inte säger mycket om den värld barnen lever i idag.

Nästan bra på livet

Nästan bra på livet
Originaltitel: Nästan bra på livet
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2021
Sidor: 220
Format: Inbunden
ISBN: 9789180060561
Goodreadsbetyg: 4.11
Nästan bra på livet är en svidande vacker berättelse om en fars kärlek till en dotter som inte är som alla andra. När Lova föds är hon varmt efterlängtad. Trots att Conny tvivlar på sin egen förmåga att vara en bra far, älskar han henne bortom alla ord. Men snart väcks en oro inom honom. Varför är det så svårt att få kontakt med Lova? Utvecklas hon verkligen som alla andra barn? Och hur gör man för att nå fram till ett barn som lever i en helt egen värld? När vardagen blir allt svårare att tackla, glider Conny och dottern ifrån varandra. Nästan bra på livet är en självbiografisk roman om att falla igenom som människa, och om att komma tillbaka. Det är aldrig för sent att hitta hem.

Det här är en sjukt välskriven och självutlämnande bok om ett ämne som man sällan får läsa om. För mig är det lite för close to home då jag själv har en autismdiagnos och jag läser för att komma bort från min verklighet med alla svårigheter som kommer med att vara född annorlunda. Det var ett helvete att lära sig sådant som kommer naturligt för andra människor, som exempelvis att känna empati för andra. Det är därför alltid svårt att betygsätta någons liv, vilket är anledningen till varför jag i stort sett aldrig tackar ja till att läsa biografier eller berättelser baserade på verkliga händelser. Jag vet inte vem som borde läsa den här boken annat än Connys dotter och familj, den är på tok för personlig och privat för min smak.