Binas historia

Bienes historie
Originaltitel: Bienes historie
Författare:
Utgiven: 2016
Sidor: 458
Format: E-bok, ljudbok
ISBN: 9789127149816
Goodreadsbetyg: 3.81
"Binas historia" är en roman om en av de slumrande katastrofer som alltmer kommer i blickfånget: bidöden. Krisen med bisamhällen som slås ut världen över kan se ut som en perifer detalj i det ekologiska systemet. Men utan bin, ingen pollinering. Utan pollinering, inga växter. Och vad är förutsättningarna för liv utan växter? William är en melankolisk biolog och fröhandlare i England 1852, som bygger en helt ny sorts bikupor för att ge ära och berömmelse åt sig själv och familjen. George är biodlare i USA 2007 och kämpar för sin överlevnad men hoppas att sonen kan rädda gården. Men något håller på att hända med hans bin. Tao arbetar med handpollinering i ett framtida Kina där bina har försvunnit. Hennes högsta önskan är att sonen ska få ett bättre liv. Från de första trevande försöken att odla bin över det industriella lantbruket till en framtid utan bin. "Binas historia" är tre vackert och överraskande sammanfogade berättelser om relationer mellan föräldrar och barn, och om människans sårbarhet. Maja Lunde har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom, bland annat serien "Världens bästa gäng", som i höst ges ut på Natur & Kultur. "Binas historia" är hennes första roman för vuxna och har sålts till femton länder. Maja Lunde är bosatt i Oslo, Norge.

Den här boken läste jag ihop med min bokcirkel Den röda tråden och det var nog tur det för jag tror aldrig att jag hade läst den annars. Omslaget och titeln får det att se ut som en faktabok om just binas historia, men det är en roman som utspelar sig under både dåtid, nutid och framtid där historierna vävs samman på slutet. Jag gillade boken trots att den är väldigt deprimerande till och från, den handlar främst om hur människan förorenar vår planet så pass att de livsnödvändiga insekterna börjar att dö ut. Det är ingen himlastormande berättelse utan den är lågmäld och sorglig till och från. Verkligen bra skriven, men den når inte hela vägen fram för mig.

Ärlighetsprojektet

The Authenticity Project
Originaltitel: The Authenticity Project
Författare:
Utgiven: 2021
Sidor: 362
Format: Lånebok, Ljudbok
ISBN: 9789177712763
Goodreadsbetyg: 3.96
Julian Jessop är trött på att dölja den djupa ensamhet han känner. Så han påbörjar Ärlighetsprojektet – en liten grön anteckningsbok som innehåller sanningen om hans liv. Julian lämnar anteckningsboken på ett bord i sitt favoritkafé, men han trodde aldrig att kaféägaren Monica skulle söka upp honom efter att ha hittat den. Inte heller att hon skulle bli inspirerad att skriva ner sin egen historia efter hans. Ingen av dem anar att dessa små handlingar av ärlighet kommer att påverka alla som hittar anteckningsboken och förändra deras liv totalt. Ärlighetsprojektet är Pooleys debutroman och den är inspirerad av hennes egna erfarenheter av att visa upp vad som finns bakom fasaden i ett utåt sett perfekt liv. Boken har sålts till över tjugonio länder. ”Ett perfekt ämne för Instagram-eran. Den här boken får dig att inse att ingens liv är vad det ser ut att vara.” – Good Morning America

Bokens originaltitel är the authenticity project och trots att det är en liten skillnad mellan att vara äkta och att vara ärlig så tycker jag att Ärlighetsprojektet låter bättre! Jag visste att jag skulle tycka om boken så fort vi får träffa Monica som driver ett café. Hennes drömmar är långt ifrån mina egna, men jag gillar hennes personlighet. Hela boken är full av starka personligheter som jag till en början inte var särskilt förtjust i, men under resans gång när deras historier vävs samman så utvecklas de alla på ett naturligt och hoppfullt sätt som gör att jag ändrar min uppfattning om var och en av dem. Många böcker saknar just karaktärsutveckling men den här är full av det! Utöver det jag just nämnt så finns det ett par kärlekshistorier också varav en jag såg komma långa vägar och verkligen tyckte om!

Det lite ledsamma slutet kändes dock inte som ett bra slut på en i övrigt upplyftande och underhållande feelgood. Men jag rekommenderar den ändå för det är en av de bästa jag läst hittills i år. Den här boken vill jag verkligen se filmatiserad!