Ryska dockor

Lost Roses
Originaltitel: Lost Roses
Författare:
Utgiven: 2021
Sidor: 513
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789189087934
Goodreadsbetyg: 4.01

Första världskriget tvingar Eliza och Sofija att leva åtskilda på var sin sida Atlanten, men de nära vännerna skriver till varandra varje dag.

Medan Sofija gömmer sig i familjens sommarpalats för att undkomma upprorsmakarna som vill störta den ryska aristokratin, kämpar Eliza för de nödställda flyktingar som lyckats ta sig till New York. Men den ryska landsbygden är inte den trygga plats som Sofijas familj hade hoppats på. Dessutom visar det sig att barnflickan Varinka är i klorna på en av de mest hänsynslösa bolsjevikerna. När breven slutar komma från Sofija tar Eliza saken i egna händer, samtidigt som Sofija inte skyr några medel för att rädda sina älskade.

Trots att Ryska dockor är en rejäl tegelsten på över 500 sidor så bara flög tiden förbi när jag läste boken. Jag hade inte den första boken i serien, Skönhetens väg, men den köpte jag så fort jag läst klart den här. Av det jag har läst så är många av personerna som är med i boken fiktiva men baserade på verkliga personer som levde under den här tiden. Martha skriver så pass bra att jag hade svårt att skilja på vad som var historisk fiktion och vad som är fakta. Det är en rakt igenom spännande historia och jag kan varmt rekommendera den till er som älskar historiska romaner som kretsar kring starka kvinnor.