Den trettonde lärjungen

Den trettonde lärjungen
Originaltitel: Den trettonde lärjungen
Författare:
Serie:
Utgiven: 2020
Sidor: 384
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789100181949
En man stapplar in på polisstationen i Oskarshamn, täckt i någon annans blod och helt utan minne. Inte långt därpå påträffas ett lik i skogen. Elias Svensson och hans kollegor vid Stockholmspolisen kallas ner till Småland och upptäcker kopplingar till ett hälsohem med klientel från både överklassen och samhällets bottenskikt. Författaren Cornelia Lind som återigen bistår polisen försöker balansera sitt kaotiska privatliv med sin roll i gruppen: att med sina specialkunskaper se det andra missar. Återigen blir polisen varse vilka följder maktmissbruk och förakt för människoliv får för de personer som drabbas. Återigen finns någon som hjälper dem i deras jakt.

Precis som i de tidigare böckerna så älskar jag hur Christina skriver, men just handlingen i Den trettonde lärjungen blev jag inte lika förtjust i. Det är delarna med Cornelia jag tycker bäst om och tyvärr så är inte Forsete med lika mycket här. Startsträckan är lite längre, men när det väl börjar hända saker så sker allt på en gång. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen och att få reda på mer om Forsete och hur det ska gå för Cornelia med hennes hemska ex. Jag håller tummarna för att även han blir röjd ur vägen på något sätt. Rekommenderar verkligen den här bokserien!

Näktergalen

The Nightingale
Originaltitel: The Nightingale
Författare:
Utgiven: 2016
Sidor: 526
Format: Ljudbok
ISBN: 9789100153199
I kärlek upptäcker vi vilka vi vill vara. I krig förstår vi vilka vi är. När Vianne Mauriacs man ger sig av till fronten 1939 tror hon att hon är trygg för egen del. Det är otänkbart att nazisterna ska kunna invadera Frankrike. Men invasionen kommer, och i hennes hus flyttar det in en tysk kapten. Vianne har inget val – om hon vill behålla sitt hem måste hon och dottern dela det med fienden. Allt eftersom kriget fortsätter blir bristen på mat och pengar akut, och den hotfulla situationen tvingar Vianne till allt större uppoffringar för att skydda sig själv och sin familj. Samtidigt befinner sig Viannes syster Isabelle i Paris. Hon är en rebellisk artonåring som vägrar acceptera det franska nederlaget. När hon förälskar sig i en partisan dras hon med i motståndsrörelsen. För henne finns inga kompromisser och ingen väg tillbaka. Kristin Hanna beskriver i Näktergalen kvinnornas krig, den tillvaro på hemmaplan som sällan skildrats. Hennes berättelse om de två systrarna i det ockuperade Frankrike blir en berättelse om styrka och kärlek i en omöjlig tid.

Jag tror att jag har tyckt om varenda bok av Kristin Hannah som jag har läst hittills. Det är kvalité rakt igenom och hon är helt makalös på att skriva om starka kvinnor och väva in historiska händelser i hennes fiktiva karaktärers liv. Det är så gripande, hemskt och rörande att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Det är en berg- och dalbana av känslor för mig som läsare och även om jag läst många böcker som utspelar sig under den här tiden, så blir det en ny vinkel och en ny livshistoria varje gång. Rekommenderas varmt!