Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.
Vi måste rädda julen!
Originaltitel: Vi måste rädda julen!
Författare:
Illustratör: Cecilia Heikkilä
Utgiven: 2020
Sidor: 102
Format: Ljudbok
ISBN: 9789129724936

Det är den första dagen i Sams favoritmånad, julmånaden december. Det är äntligen dags för myset, glittret, hemligheterna, bakandet och pyntandet. På morgonsamlingen plockar läraren Ammi fram den magiska almanackan. Hon berättar att de varje dag fram till jul ska turas om att dra varsin lapp med dagens datum. Den som får julafton måste vakta lappen extra noga. När Esme frågar varför, skrattar Ammi och säger att annars blir det ingen jul.

Sam blir helt kall inombords och när julafton sedan råkar lossna ur almanackan och hamna i tvättmaskinen, då är det kört på riktigt. Men så berättar Sam för Esme vad som hänt, trots att de egentligen inte känner varandra. Och Esme bestämmer att de tillsammans ska göra allt som krävs för att rädda julen. Vi måste rädda julen är ett fartfyllt och roligt äventyr med målet att rädda julafton. Det julpysslas i raketfart, äts kristyr och slemmig sill, och tomtekläderna bärs förstås på daglig basis allt för att kompensera den jul som kan ha gått förlorad. Boken är uppdelad i korta, fyrfärgsillustrerade kapitel (plus ett extra bonusavsnitt) som kan läsas varje dag fram till jul, med avslutning på juldagen. Det är mysigt, lite sorgligt, spännande och stämningsfullt. Igenkänningsfaktorn är hög både för små och stora.

Jag hade egentligen enbart tänkt tipsa om julböcker som jag tyckte om och kan rekommendera, men det kanske blir lite enformigt så här kommer en av de böcker som inte föll mig i smaken. Jag lyssnade på ljudboken då det är fantastiska Ulla Skoog som läst in den, men inte ens hon kunde göra den här boken särskilt underhållande. Jag gillade Esme, som svär och är ganska framåt och kul, men handlingen i sig går inte ihop med barnen i boken som känns smarta men ändå inbillar sig att hela julen hänger på en lapp med julaftons datum på. Det är inga speciellt svåra ämnen som tas upp i övrigt, Sams pappa är en intressant karaktär och Esmes mamma likaså men de får inte mycket utrymme. Det här tycker inte jag är en bok som fungerar för både vuxna och barn, men kan säker gå hem hos yngre barn, det är snällt, sött och lite juligt ändå – plus superfina illustrationer om man har boken framför sig medan man lyssnar på ljudboken.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.