Ensamma tillsammans

Ensamma tillsammans
Originaltitel: Ensamma tillsammans
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2017
Sidor: 191
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789188681119
Goodreadsbetyg: 3.69
Johan har kommit in på psykologprogrammet på Karolinska Institutet. Där träffar han Eva. Hon är hemlighetsfull och tycker att de ska vara blanka för varandra. Men Johan börjar ändå berätta. Om sin barndoms tristess. Om hur han lyckats göra sig ekonomiskt oberoende på nätpoker. Om hur han fyller väggarna i sin dyra lägenhet med illustrationer. Om hur han lägger ut sin egen konst på nätet, och om hur hypen kring hans verk drar igång och föder en fåfäng jakt på allt fler likes. En dag är Eva borta. Johan inser att han inte vet någonting om henne. Och när han börjar leta inser han att inget som dyker upp om henne stämmer överens med den bild han har byggt upp. Ensamma tillsammans är en tidlös berättelse om ett par i gränslandet mellan nyfunnen vänskap och nyvunnen kärlek. Men det är också en roman om det uppkopplade liv vi lever i dag, där vi ständigt är tillgängliga för andra, men där det också är allt enklare att utge sig för att vara någon helt annan än den man är.

Här är en intressant observation: Om man läser den här boken fort. Tänk er x1.5 på Storytel om ni lyssnar på boken. Då kan man få ett hum hur det låter i mitt huvud när jag tänker.

Jag känner igen mig i Johan då han påminner för väl om hur jag som har en aspergerdiagnos fungerar. Hur jag själv resonerar och skriver. Det är lite stelt och rakt på sak, inget ordbajsande bara för att fylla ut sidorna. Jörgen använder beskrivningar som är målande i den enklaste och renaste formen. Jag gillar det.

Johan som person känns väldigt svår att ta på dessvärre. Efter att jag läst ut boken så förstår jag fortfarande inte varför han gör allt han gör. Det är väldigt lite känslor involverade vilket jag kan relatera till, men om man exempelvis skänker en massa pengar till behövande så brukar man ha en motivering eller stark känsla till varför. Inte bara för att. Johan känns som en bara-för-att-människa. Påverkad av sociala medier till den grad att han gör det som han tror anses rätt och bra. Rätta mig om jag har fel, men jag uppfattar honom på det sättet. Eva tyckte jag inte om. Hon tillförde inget till varken historien eller till Johan som karaktär. Det saknades något där. Jag som läsare känner ingen kärlek dem emellan, bara vänskap.

Det bästa med boken är som sagt hur den är skriven. Det är intelligent, så som alla böcker borde vara skrivna egentligen. Det är en fröjd att få läsa om studierna och hur saker och ting fungerar i kroppen.  Det är intressant att läsa om konsten och hur Johan hoppar mellan pokervärlden till konstvärlden medan han mellanlandar i sjukvården och skolan. Jag hade gärna sett någon av Johans genomskärande tavlor som omslag till boken, det hade varit lite mer iögonfallande även om det här omslaget också var fint.

En toppen debut helt klart som jag hoppas öppnar upp för fler böcker i framtiden, oavsett om de är skrivna för oss som läser eller enbart för författarens egna intresse av att skriva!

Tack Mima förlag för det fina recensionsexemplaret!

Helgfrågan v. 36 – Tips på pocketbok & helgens aktiviteter

Helgfrågan
Om jag ska välja en bokform jag gillar allra mest, är det Inbundna böcker och sedan kommer nog ljudböcker. Men allt finns inte som ljudböcker och plånboken tillåter inte alltid Inbundna böcker. Då är pocket ett bra alternativ.” – Mia

Har du något tips på en bra pocket?

Den vita liljanJag läser en hel del pocketböcker och vissa är bättre än andra helt klart. Jag föredrar när det är kortare kapitel och inte alltför liten text, då är det bättre om boken är tjockare. En gammal favorit är Den vita liljan av Elisabet Nemert.

Catherina föds år 1460 i Palermo på Sicilien. Hennes mor dör i barnsäng men hinner uppfatta att den lilla bär på en ovanlig inre styrka. Av fruktan för att den känslokalle fadern ska undertrycka flickan bönfaller hon sin svägerska att låta dottern växa upp hos henne i Messina.

Catherina får en lycklig barndom, hon uppfostras till en sofistikerad renässansdam som även är en mästare på ridning och fäktning. Men när fosterfadern dör slås hennes tillvaro i spillror. Hennes biologiske far säljer henne för ett stycke land till en man som är så grym att hon tvingas fly. Under falsk identitet och förklädd till man beger hon sig till Florens för att söka sin lycka som konstnär. Av en slump träffar hon Lorenzo de´ Medici, stadens härskare och samtidens störste konstmecenat. Det uppstår en ögonblicklig kontakt dem emellan.

2007 så skrev jag den här recensionen och gav den 5/5 i betyg: Underbar bok! Trots att Catherina får gå igenom både det ena och det andra så är det inte någon särskilt hemsk historia. Lite Cross-dressing när hon klär ut sig till man och mycket kärlek – massor med plus för det. Det enda jag är lite besviken över är att den slutade ganska abrupt. Det hade känts bättre om den hade dragit ut lite på historien som den gjorde i början. Två eller tre kapitel till hade inte skadat.

Bonusfråga: Vad ska du hitta på i helgen?

Stanna inne och läsa såklart! Jag hade tänkt gå på Kulturnatten i Uppsala, men om jag får välja mellan att mysa till det hemma med en bok och mina pojkar och springa ute på stan, så väljer jag alltid att stanna hemma. Vi ska äta lövbiff med smashed garlic potatoes till middag ikväll, se en film och bara umgås!

Helgfrågan kommer från Mias bokhörna.

Ett dån av åska

Ett dån av åska
Originaltitel: A Sound of Thunder
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2018
Sidor: 26
Format: Häftad
ISBN: 9789175892344
Goodreadsbetyg: 4.11
Under en noggrant kontrollerad resa flera miljoner år tillbaka i tiden tar en av resenärerna ett enda litet snedsteg - som får ödesdigra konsekvenser och förändrar världen för all framtid. Varmt slem samlades i Eckels hals; han svalde hårt, pressade ned det. Musklerna runt munnen formade ett leende när han sakta sträckte ut handen i luften och viftade med en check på tiotusen dollar mot mannen bakom disken. "Garanterar ni att jag kommer levande tillbakafrån safarin?" "Vi garanterar ingenting", sade försäljaren, "förutom dinosaurierna." Han vände sig om. "Det här är mr Travis, er safariguide i Det Förflutna." Den amerikanske författaren (1920-2012) slog igenom 1950 med novellsamlingen Invasion på Mars. Idag räknas han till en av de författare som lade grunden till den moderna anglosaxiska science fiction-litteraturen, trots att han - enligt honom själv - endast skrivit ett verk i genren: den dystopiska kultromanen Fahrenheit 451 från 1953. Berättelsen Ett dån av åska kom året innan och är en av hans mest kända noveller.

Recensionen innehåller spoilers! Det här är en intressant novell på så sätt att man kan tolka slutet lite olika. Antingen så går man på det Bradbury hade tänkt sig; att dånet på slutet är en Eckels som blir skjuten på grund av hans grava felsteg. Eller så tolkar man ljudet som att Travis istället blir avbruten av att en T-Rex är på väg då dinosaurierna inte alls hade dött ut i den här framtidsversionen. Jag tycker det riktiga slutet är ganska tråkigt och alldeles för påskyndat då man inte får reda på vad det var som var annorlunda annat än valet och texten på skylten, men jag tycker att det är häftigt att få läsa science fiction som är skriven på 50-talet.