Lysande klot tvenne

Lysande klot tvenne
Originaltitel: Lysande klot tvenne
Författare:
Serie:
Förlag:
Utgiven: 2021
Sidor: 284
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789178853489
En mörk höstkväll sitter en svartklädd man vid ett av borden. Han tilltalar värdshusflickan Nanna på ett främmande språk och mumlar något obegripligt om ett uppdrag. Nanna försöker låta bli att lyssna, men mannens närvaro får henne att tänka och känna märkliga saker. När möjligheten att slippa den utsatta tillvaron på värdshuset dyker upp handlar hon på impuls. Bortom skogen väntar svaren och tryggheten. Men även på den nya platsen har hon svårt att passa in och leva upp till omgivningens förväntningar. Och hotet från en mäktig fiende kryper närmre.

Det var länge sedan jag läste fantasy och länge sedan jag recenserade detsamma. Något jag blev påmind om på bokmässan då jag träffade Sanne som skrivit boken Lysande klot tvenne. Jag hade läst boken då jag fick hem den, men sedan hade den hamnat i min “ska recenseras”-hög och legat där tills nu. Då det var så pass länge sedan jag läste den så passade jag därför på att lyssna på ljudboken och med den färskt i minnet så kan jag nu äntligen lägga upp recensionen.

Titeln som sådan säger inte mycket om vad det är för bok även om omslagsbilden är vacker. Det är en klassisk fantasyberättelse med en tonåring i huvudrollen och jag skulle säga att målgruppen är just unga vuxna, men utan övre åldersgräns förstås. Jag gillar den här typen av berättelser, det är välskrivet och det finns en bra och genomtänkt världsuppbyggnad med egna lagar och regler så att det inte blir en massa hål i berättelsen. Den börjar bra och slutar bra, men jag fick vet att det finns två böcker till i serien som jag nu måste ta och läsa. Förutom titeln så är mitt enda minus de namn på personer och platser som har för många stavelser och som gjorde att jag kom av mig flera gånger under läsandet. Jag skrev själv ett textbaserat rollspel med Tolkiens språk Quenya som grund när jag var tonåring, så jag vet hur svårt det är att få till just namn och platser. Men bortsett från det så är det här är en bok jag varmt kan rekommendera och jag läser mer än gärna fortsättningen!

Ormsaltaren

Ormsaltaren
Originaltitel: Ormsaltaren
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 224
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789127180666
Mika är tillbaka i Stockholm, men även om hon är glad att ha hittat sin mamma så har livet inte riktigt blivit som hon hoppats. Uppdragen lyser med sin frånvaro och Valdemar arbetar med något han helst inte vill berätta om. En kväll söks Mika upp av en bekant från förr som vittnar om att hennes vänner kan vara i fara. Kort därefter inträffar en tragisk händelse som skakar om hela tillvaron för Flickornas gäng. För att undvika mer våld måste Mika ta reda på vad som egentligen har hänt, och i sitt sökande upptäcker hon dolda livshemligheter med kopplingar till sin egen historia.

Månvind & Hoff har blivit en av mina favoritbokserier, så det här är helt klart böcker som fungerar lika bra för yngre läsare som för äldre. Den är skriven på ett sätt som gör tunga ämnen lättare att läsa och förstå utan att det blir allt för läskigt. Jag älskar Mika och Valdemar, men även bikaraktärerna och antagonisterna (som gett böckerna sina titlar). Det är väldigt spännande att följa duons jakt på tjuvar, mördare och förvunna personer i 1800-talets Stockholm och även Uppsala. Jag kan inte säga så mycket om handlingen utan att spoila den, men det gick inte att lägga den ifrån sig förrän den var slut. Nattkorpen ska som ni kanske vet bli film, men jag hoppas på att det kommer fler böcker i serien, för det här är bland de bästa böckerna för yngre läsare som jag har läst. Precis som med de tidigare delarna så rekommenderar jag verkligen att man även lyssnar på ljudboken, för inläsningen av Olof Wretling är så bra!