Solnedgång över Seagrove

The Beach House
Originaltitel: The Beach House
Författare:
Utgiven: 2024
Sidor: 186
Format: Häftad, Ljudbok
ISBN: 9789180008730
Hon är 43 år gammal. Och tillbaka på ruta ett. Hur hände det här? Julie hade allt. Ett stabilt äktenskap som varat i tjugo år. Två utflugna döttrar och ett nyinköpt hus vid kusten där hon och maken skulle skriva nästa kapitel i sitt gemensamma liv. Tills hennes man en kväll kommer hem och släpper bomben. Han har hittat en ny kvinna. Och i hemlighet startat en ny familj. Det blir ingen flytt till drömhuset. Förkrossad måste Julie bygga upp sitt liv på nytt. Hon spontanköper ett mossbelupet hus på en liten ö i South Carolina. Det är fallfärdigt och när hon står där, i den mögliga bråten, dyker dessutom hennes gamla mamma och yogi till syster upp. Men det är fler personer som kommer till Julies undsättning – öns lokalbefolkning visar sig vara en brokig skara av personligheter, med ett synsätt på livet som får Julie att omvärdera sina tidigare prioriteringar. Hur ska det gå för Julie? Kan hon reparera huset, sin trasiga familj och sitt äktenskap? Eller är det så att vissa saker inte går att laga och det bästa man kan göra är att börja om?

Det här var en mysig och väldigt lättläst liten bok som jag varmt kan rekommendera om man har en lässvacka och vill ha något lättsmält för att komma igång igen. Jag gillar den här sortens böcker där det inte kräver allt för mycket tankeverksamhet och det inte finns alltför många karaktärer att hålla koll på. Det är mysigt överlag att läsa om någon som renoverar ett hus ute på en ö. Även om det inte är en pittoresk liten ö i Europa utan istället den amerikanska södern. Det är förutsägbart men ändå en trevlig läsupplevelse. Boken börjar även med ett slag i magen som jag inte var beredd på. Solnedgång över Seagrove är en inte alltför unik historia med flera intressanta karaktärer som jag gärna fortsätter att följa i kommande böcker.

De förbjudna kapitlen

De förbjudna kapitlen
Originaltitel: De förbjudna kapitlen
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2024
Sidor: 314
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789180315821
Det är en tidig sommardag 1982 när Tore Forsberg, chef för Säpos kontraspionage mot Sovjetunionen, får ett oväntat besök av en mystisk kvinna som påstår sig ha arbetat för den svenska säkerhetstjänsten under andra världskriget. Utblottad och bortglömd ber hon en misstänksam Tore om hjälp. Mötet innebär startskottet på en hisnande färd djupt ner i de hemligaste arkiven, där dolda sanningar avslöjas som gör att historieböckerna om Sveriges inblandning i de stora krigen behöver skrivas om. Det är 1940 och i norra Finland stormar de ryska invasionsstyrkorna västerut, i riktning mot Sverige. Inklämt mellan Nazityskland, det kommunistiska Sovjetunionen och västmakterna, är det plötsligt bråttom att bygga ut den svenska militära underrättelsetjänsten. Det är ett farligt uppdrag och ansvaret för Ryssland och Tyskland faller på den egensinnige Teddy Ternberg. Han måste inte bara hantera hotet från främmande makter - mycket tyder dessutom på att en livsfarlig dubbelagent har lyckats nästla sig långt in i de allra hemligaste rummen. SPIONERNAS KRIG är en actionfylld thrillerserie om de svenska underrättelse- och säkerhetstjänsterna under andra världskriget och fram till våra dagar, byggd på verkliga händelser och med karaktärer baserade på de män och kvinnor, spioner och agenter, som i hemlighet offrade allt för att försvara Sverige mot landets fiender. ANDERS NILSSON är en av Sveriges mest erfarna action- och thrillerregissörer. Tillsammans med filmproducenten Joakim Hansson ligger han bakom den mycket populära filmserien om polisen Johan Falk. Anders gjorde sin skönlitterära succédebut med Johan Falk: Slutet var bara början, som redan sålts i över 75 000 exemplar och vunnit Adlibris pris för årets deckare 2023.

Jag rekommenderar verkligen alla att blanda upp sin läsning med olika genres, för det var ett tag sedan jag läste en riktigt bra spionthriller och det förstod jag först när jag läste Spionernas krig. Det är mycket dialog med väl valda ord, en tryckande spänning genom hela boken som växlar mellan vintern 1940 och sommaren 1982. Skrämmande aktuell är den också med tanke på hur världsläget ser ut just nu. På bokreleasen så berättade Anders mer om arbetet bakom boken, hur han har haft tillgång till hemliga dokument och träffat flera personer som var med då boken utspelar sig. Jag känner att jag inte hade så bra koll som jag trodde, då jag läser om den hemliga underrättelsetjänsten i Sverige och striderna med ryssen vid den svensk-/finska gränsen. Det är ett maktspel som utspelas på flera fronter och några kända namn dyker upp i bakgrunden, som Olof Palme och Tage Erlander. När till och med efterordet är spännande att läsa då vet man att det är en riktigt bra spionroman. Jag fastnade direkt och väntar nu otåligt på en fortsättning!

Himlen är en plats på jorden

Himlen är en plats på jorden
Originaltitel: Himlen är en plats på jorden
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2024
Sidor: 256
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789189591059
En varm och rolig feelgoodroman om vänskap, oväntade äventyr och att det aldrig är för sent att börja om. Mimmi är nyskild och har precis hittat livsgnistan igen. Denna sommar ska hon ut på en roadtrip ända ner till södra Europa. Lena har inte mycket till livsgnista alls. Det har inte heller hennes dotter Lovisa, som flyttat hem igen efter ett stort svek. Lena och Mimmi träffades för över trettio år sedan, när de jobbade på socialkontoret i Östersund. Sedan dess har ett helt liv passerat, men de håller fortfarande ihop. I sista sekund bestämmer Lena sig för att följa med Mimmi söderut. Resan kantas av både kärlek och sorg – och när de når Grekland, och hittar början på en bortglömd kärlekshistoria, börjar ett helt nytt äventyr.

Det här var en bok värd att vänta med att läsa tills jag var ute vid stugan, för oj så tiden flög iväg när jag väl började läsa. Jag växlar mellan att läsa och lyssna på ljudboken beroende på vad jag jobbar med och att måla eller påta i trädgården medan man lyssnar på Christoffer Holsts böcker är något jag varmt rekommenderar. En bieffekt är förstås att man blir väldigt hungrig av all god mat och dryck som beskrivs i boken, men det kan jag leva med. Jag älskar verkligen Mimmi, Lena och Lovisa, de känns så levande och efter att jag läst klart så känns det precis som att jag varit ute på en lång roadtrip med ett par vänner. Rekommenderas varmt denna sommar, men se till att ha lite god ost och vin hemma så blir läsningen lite extra trevlig.

Innan kaffet kallnat

コーヒーが冷めないうちに
Originaltitel: コーヒーが冷めないうちに
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2024
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789198871425
Vem skulle du vilja träffa om du kunde resa tillbaka i tiden? På en liten bakgata i Tokyo finns ett kafé som inte bara serverar omsorgsfullt bryggt kaffe utan också erbjuder sina kunder att återvända till en tid som redan har passerat, om än så bara för en kort stund. I romanen Innan kaffet kallnat av Toshikazu Kawaguchi möter vi fyra besökare som var och en hoppas kunna utnyttja tidsresan. En av dem vill konfrontera mannen som lämnade henne, en annan vill få ett brev från sin make vars minne Alzheimers har tagit, den tredje vill träffa sin syster en sista gång och den fjärde har stämt möte med dottern hon aldrig fick chansen att lära känna. Men resan in i det förflutna kommer inte utan risker: kunderna måste sitta på en speciell plats, de kan inte lämna kaféet under tiden och slutligen måste de återvända till nuet innan kaffet kallnat.

För en japanofil som mig, som slukat allt från manga, anime till j-drama, live action och många spel så känns själva miljön familjär. Karaktärernas bakgrunder och relationer påminner inte om vår familjekultur i Sverige – och det är precis det jag gillar. Det är en finstämd berättelse som tar upp ämnen som förlust, ånger, missade möjligheter och att få en andra chans. Vardera kapitel är sin egen historia och kretsar kring främst två karaktärer medan det finns en röd tråd genom hela boken. Det här är en bok som jag lätt kan läsa om flera gånger och får mig att längta efter fortsättningen och att få möta fler personer som söker sig till caféet. Rekommenderas varmt till de som vill läsa en unik berättelse kryddad med en nypa magi. Perfekt läsning ihop med en kopp kaffe på ett mysigt litet café. Glöm inte att dricka upp innan kaffet kallnat!