Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.
Sarek
Originaltitel: Sarek
Författare:
Utgiven: 2022
Sidor: 433
Format: Ljudbok
ISBN: 9789100196745
Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part – Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken "jag känner igen honom". Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Eftersom det här är en bok med vandringstema så passade jag på att lyssna på ljudboken medan jag var ute i mitt egna “mini-Sarek” Nåsten naturreservat i Uppsala. I stort sett hela boken är spännande rakt igenom och jag gillade karaktärerna, men eftersom vi får höra historien berättas ur huvudpersonens synvinkel så känns allting ganska skevt. Det mesta i boken känns osannolikt, speciellt hur personerna agerar. Mot slutet så får vi ny information och allt vänds upp och ner, vad är verkligt, vem talar sanning och varför gjorde de fyra personerna som de gjorde? Problemet är att jag fortfarande inte har en aning efter att jag läst klart. Jag lyssnade om slutet flera gånger, men vi får inte veta vad poliserna kom fram till eller vad som egentligen hände där ute i Sarek. Jag har svårt för psykologiska spänningsromaner där man lämnar slutet öppet, eller där författaren förväntar sig att läsaren själv ska lista ut vad som hänt utan att det står utskrivet. “Jag ljuger ibland” av Alice Feeney är ett bra exempel på en sådan bok. Det här var för mig en riktig bladvändare med målande miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer som tyvärr tappade mycket av spänningen mot slutet – som i min mening var ett stort antiklimax, alltför abrupt och svårtolkat.

3 comments

Svara

Håller med! Läste precis Sarek och försöker nu googla på slutet och hamnade på din sida. Vilket antiklimax.

Svara

Samma här! Oerhört besviken på slutet! Vems sanning är den riktiga? Känns som om författaren själv tappade intresset på slutet, vad var det egentligen som hände med Annas familj? Vad hände med Henrik och Milena? Varför togs det upp hur de träffades och att hon var kär i honom, det hade ju inget med själva slutet att göra? Så oerhört besviken, varför gör en författare så här? Man blir ju inte direkt sugen på fler böcker av honom…

Svara

Jag tänker såhär…

Spoiler: Kanske hade båda en del av sanningen. Milena var färgad av sina känslor för Henrik och tolkade det som att han var deprimerad och att Anna var elak mot Henrik, ex när hon skrattade samtidigt som han fick ett panikanfall. Kanske puttade Jakob Henrik ned för stupet, men Milena ville inte se och ta in det. Det hade varit allt för smärtsamt och givetvis fått förödande konsekvenser för den fortsatta vandringen. Hon valde därför att tro på sin version av vad som hände vid stupet, dvs att Henrik tog sitt liv.

Att Anna hade ihjäl Jakob verkar kanske mest troligt i och med att Milenas fingeravtryck inte fanns på yxan……

Men, ja, vi vet ju inte…… Kan Milenas svartsjuka ha gjort att hon ville sätta dit Anna eller var Anna psykotisk och agerade därefter?

Svara

E-postadressen publiceras inte. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.