Svalor som ritar på himlen

Svalor som ritar på himlen
Originaltitel: Svalor som ritar på himlen
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 298
Format: Pocket, Ljudbok
ISBN: 9789180005357
Nina får jobb på Sparvedals slott och ser fram emot att börja om på nytt som nybliven singel, långt från hemstaden Göteborg. Men väl på plats i sommaridyllen Sparvdalen vid Göta kanal blir inget som hon har tänkt sig. Ett mord inträffar på slottet och det dröjer inte länge förrän alla misstänker alla, inklusive de egensinniga pensionatsägarna Betsy och Sam. Hinner mördaren gripas innan det blir fler offer? Svalor som ritar på himlen är den andra fristående delen i pusseldeckarserien "Morden vid Göta kanal". Vi får följa invånarna i det fiktiva Sparvdalen vid Göta kanal utanför Linköping, där alla tycks dölja en hemlighet, eller två.

Det är inte alla böcker som verkligen känns fristående, men här tycker jag att det fungerar alldeles utmärkt att läsa även utan att man har läst den första. Jag älskar hur Rakka skriver och alla unika, intressanta karaktärer. Trots att det inte är exakt samma personer som handlingen kretsar kring denna gång, så får vi återse min favorit från första boken, Betsy. Hon påminner mig lite om tanterna i Arsenik och gamla spetsar, filmen från 1944, samma attityd till att döda även om de har olika motiv. Det här är verkligen som en feelgood och en pusseldeckare i ett. En svensk Morden i Midsomer av bästa sort. Jag lyssnade på ljudboken, men köpte boken direkt för det här är en serie värd att ha i samlingen och jag ser verkligen fram emot fortsättningen och vad som kommer att hända härnäst i Sparvdalen. Rekommenderas varmt!

Blåklockor som klingar på natten

Blåklockor som klingar på natten
Originaltitel: Blåklockor som klingar på natten
Författare:
Utgiven: 2022
Sidor: 330
Format: Pocket, Ljudbok
ISBN: 9789180004961
Betsy och Sam driver ett pensionat i den välbesökta sommaridyllen Sparvdalen vid Göta kanal, men paret lever samtidigt ett mörkt dubbelliv som de gör allt för att dölja. John har lovat sin bortgångna mormor att överlämna en släktklenod till hennes syster Iris, som bor i kaptensvillan i Sparvdalen. Men när han anländer dit upptäcker han att Iris är spårlöst försvunnen och någon annan har flyttat in i huset. John bestämmer sig för att stanna kvar och undersöka vad som har hänt. Märkliga saker börjar att hända och det blir snart uppenbart att ingen längre går säker. För vem kan du egentligen lita på om inte ens dina närmaste grannar är de som de utger sig för att vara?

Efter en seg start där vi möter karaktärer som jag till en början inte alls fastnar för, så träffar vi på bokens riktiga huvudpersoner och oväntade mördare som verkligen gjorde hela boken för mig. Om vi bortser från de stackars djur som råkar illa ut i boken så blev jag riktigt förtjust och morden hopar sig verkligen ett efter ett. Jag älskar när en deckare eller spänningsroman känns rolig och lättsam även fast det handlar om seriemördare, diverse brottslingar och galna människor. Det är Morden i Midsomer fast vid Göta kanal! Jag slukade boken i ett nafs och gav den direkt till en vän som jag också tror kommer uppskatta den här typen av berättelse. Måste givetvis ta och läsa nästa bok i serien också, rekommenderas till den som älskar sommardeckare!