The Witcher – Föraktets tid

Czas pogardy
Originaltitel: Czas pogardy
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2020
Sidor: 363
Format: Häftad, Ljudbok
ISBN: 9789198616842
Berättelsen om häxkarlen Geralt fortsätter i denna andra del i den bästsäljande serien The Witcher, som inspirerade den Netflix-producerade serien och flertalet TV-spel. Kungarna och arméerna av de olika släktena manövrerar sina positioner, alla fruktande invasioner från fiender andra sidan floden. Intriger, oenighet och uppror infekterar alla parter. Efter decennium av förtryck strider alver och andra släkten återigen mot varandra och attackerar människorna. Medan allt mer växande grupper gör sig redo för strid, är hotet om ett fullständigt krig större än någonsin. Samtidigt måste Geralt och Yennefer beskydda Ciri, den föräldralösa arvtagerskan som är eftersökt av alla parter i den rådande konflikten. För detta barn av profetia har förmågan att förändra världen – om hon överlever i tid för att använda sina krafter.

Den här boken är den som säsong tre av TV-serien är (löst) baserad på. När man läser böckerna så förstår jag varför TV-serien har fått så mycket kritik och varför Henry Cavill valt att sluta för böckerna är verkligen välskrivna jämfört med det Netflix bjuder på. Varför man väljer att skriva om en historia som redan är perfekt förstår jag inte, men de har tack och lov valt att ha med en del av det som sker i boken. Vissa karaktärer jag tyckt om råkar dock illa ut i både bok och serie. Ciri får även mer utrymme och man får lära känna henne mer. Det är mycket fokus på hennes träning och kriget, men jag gillar det. Det är mysfantasy och jag ser fram emot att läsa nästa bok även om jag tycker bäst om de kortare novellerna än den sammanhängande historien då den är mer seriös och innehåller än mer politik.

Blåklockor som klingar på natten

Blåklockor som klingar på natten
Originaltitel: Blåklockor som klingar på natten
Författare:
Utgiven: 2022
Sidor: 330
Format: Pocket, Ljudbok
ISBN: 9789180004961
Betsy och Sam driver ett pensionat i den välbesökta sommaridyllen Sparvdalen vid Göta kanal, men paret lever samtidigt ett mörkt dubbelliv som de gör allt för att dölja. John har lovat sin bortgångna mormor att överlämna en släktklenod till hennes syster Iris, som bor i kaptensvillan i Sparvdalen. Men när han anländer dit upptäcker han att Iris är spårlöst försvunnen och någon annan har flyttat in i huset. John bestämmer sig för att stanna kvar och undersöka vad som har hänt. Märkliga saker börjar att hända och det blir snart uppenbart att ingen längre går säker. För vem kan du egentligen lita på om inte ens dina närmaste grannar är de som de utger sig för att vara?

Efter en seg start där vi möter karaktärer som jag till en början inte alls fastnar för, så träffar vi på bokens riktiga huvudpersoner och oväntade mördare som verkligen gjorde hela boken för mig. Om vi bortser från de stackars djur som råkar illa ut i boken så blev jag riktigt förtjust och morden hopar sig verkligen ett efter ett. Jag älskar när en deckare eller spänningsroman känns rolig och lättsam även fast det handlar om seriemördare, diverse brottslingar och galna människor. Det är Morden i Midsomer fast vid Göta kanal! Jag slukade boken i ett nafs och gav den direkt till en vän som jag också tror kommer uppskatta den här typen av berättelse. Måste givetvis ta och läsa nästa bok i serien också, rekommenderas till den som älskar sommardeckare!

Under stjärnorna i Paris

Under stjärnorna i Paris
Originaltitel: Under stjärnorna i Paris
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2023
Sidor: 314
Format: Ljudbok
ISBN: 9789177995425
Tv-reportern Sophia har satsat allt på karriären. När tjänsten som utrikeskorrespondent i Kairo blir vakant vet hon att jobbet är hennes. Nyskild och fast besluten om att lämna gråa Stockholm bakom sig hyr hon ut sin lägenhet innan hon ens är säker på att hon fått arbetet. Inför drygt en miljon tittare i direktsänd tv tvingas hon hantera beskedet att drömjobbet gått till en kollega. Strax därefter dör Sophias älskade mormor och det visar sig att hon lämnat efter sig en förfallen bar i Paris. Motvilligt åker Sophia ner till Paris för att snabbt sälja baren. På plats möter hon en rad personer som tvingar henne att ifrågasätta sina livsval och drömmar. Vad vill hon egentligen med sitt liv och för vems skull? Den gamle mannen Louis, som sköter om baren, beter sig märkligt och tycks veta mer om mormoderns förflutna än han erkänner. Och den strikta advokaten Tristan, som ska hjälpa Sophia att sälja baren, är han bara arrogant och dryg eller döljer sig något mer under ytan?

Det här är en sådan bok vars omslag inte speglar dess innehåll. Jag hade förväntade mig en konstnärlig skönlitterär bok, men fick något mycket bättre! Det här är en klassisk feelgood full med allt jag gillar med genren:Kärlek, vänskap, familjehemligheter, lite humor och ett okänt arv. Det är myskänsla deluxe och jag föll pladask för alla karaktärer och jag ser hemskt mycket fram emot att läsa fortsättningen som kommer i höst, Snöfall över Paris. Så bli inte avskräckt av det konstnärliga omslaget, som jag personligen tycker är fint men inte alls återger bokens innehåll och känsla. För det här är en av de bästa böckerna i feelgood-genren jag läst i år. Rekommenderas varmt!

Sömnsveden

Sömnsveden
Originaltitel: Sömnsveden
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 260
Format: Inbunden
ISBN: 9789198843408
För varje liv som levs spinns en tunn tråd genom tillvaron. Trådar korsas och nätet blir allt tätare. I den väv som skapas ligger gångna tiders illgärningar kvar som osynliga knutar. Små härvor bundna till oknytt, oförrätter och illdåd. I en stilla glänta på gränsen mot finnskogen står ett märkligt kors, där den som somnar riskerar att aldrig mera vakna. Platsen ligger i det nordvästra hörnet av Hälsingland och heter Sömnsveden. Denna samling skymningsrysare berättar historien om Sömnsveden och tolv andra noder i historiens dunkla väv. Erik Nilshammar återkommer med en ny samling skymningsrysare från nordvästra Hälsingland. Skräck, skrock och skröna som kokats ned till 13 skymningsrysare. Sömnsveden är en fristående uppföljare till Gammelgrav, som utgavs 2020.

Precis som Eriks tidigare novellsamling Gammelgrav så är det här en given bok i skräcksamlingen. De här skymningsrysarna riktigt kryper under skinnet på mig när jag läser. Mina personliga favoriter var Batteritjärn, Jesus i betong, Hingstens vänner och speciellt “Hansebacken” var lite extra skrämmande då jag är minst sagt förtjust i våra bevakningskameror vid stugan. Nu kommer jag garanterat aldrig att gå ut ensam i mörkret utanför stugan igen. Det är genomgående välskrivna noveller och det skadar inte att båda böckerna är så otroligt fina i det lilla formatet. Den här röda påminner om en liten bibel, vilket känns passande med tanke på en del av berättelserna. Rekommenderas varmt!

Splitter

Splitter
Originaltitel: Splitter
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 476
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789177751748
I Splitter dras Mikaela Sköld in i ytterligare en dramatisk utredning. En kort tid efter massmorden i Solberga (Ingen ska skonas) har polisen avkrypterat en app som kriminella använder för att kommunicera. I det omfattande materialet gör Stefan Jelinek, Mikaelas vän och kollega, en oväntad upptäckt. I chattarna framträder vad som ser ut att vara planeringen av ett terrordåd där man ska slå till "mot hjärtat av Mediasverige". Jelinek misstänker att målet är Nyhetsbyrån och att ett av kodnamnen i chattarna är en anställd. Han övertalar Mikaela att delta i en operation där hon låtsas säga upp sig från polisen för att återvända som journalist. Under täckmantel måste hon ta reda på identiteten på den medhjälpare terroristerna har på insidan. Mikaela tvingas därmed spela dubbelspel, inte bara mot Kim, Mikaelas före detta sambo, utan också mot sin dotter Vanja. Splitter är en gastkramande, explosiv thriller om en sanning under attack. Men också om att våga se sanningen i vitögat.

Det är få bokserier i den här genren som jag verkligen fastnar för, men Mikaela Sköld har blivit en sådan. Det är spännande redan från första kapitlet och det blir bara bättre och bättre. Jag trodde att det skulle vara omöjligt att överträffa Feber, men med Splitter så lyckas Johan och hade det inte varit för den förbaskade cliffhangern på slutet så hade det blivit full pott från mig. Jag väntar med spänning på fortsättningen och håller tummarna för att det är ett minst lika explosivt slut nästa gång, men med en lite mer positiv utgång. Rekommenderar den här bokserien till alla som gillar att läsa svensk spänning när den är som bäst!