En jul i Småland för länge sen

En jul i Småland för länge sen
Originaltitel: En jul i Småland för länge sen
Författare:
Illustratör: Cecilia Heikkilä
Utgiven: 2021
Sidor: 32
Format: Inbunden, Lånebok
ISBN: 9789129729757
"Julafton är en konstig dag, tycker jag. Man bara går och väntar hela dan. Gunnar och jag smög oss in i salen och klämde på paketen i klädkorgen, där alla julklapparna låg." Nu ska du få höra om en jul för länge sedan, närmare bestämt julen 1913, när Astrid Lindgren bara var sex år gammal. Det här är en berättelse om när Astrid fick följa med pappa ut i skogen för att hugga ner en julgran, det var snö ända upp till knäna och det var tungt att vandra på den mörka, smala skogsstigen. Men granen var så fin och den blev ännu tjusigare när hon, pappa och Gunnar hade klätt den nästa dag. Det är också berättelsen om när julstöket hemma på gården i Småland förvandlades över en natt till det vackraste juliga hem man kan tänka sig, och om när Astrid fick en "salighetssak" i julklapp. "Salighetssak, det var om man fick nånting så till den grad härligt att man blev salig av det." Och om det roliga julkalaset hos mormor tillsammans med alla kusiner, när leken aldrig ville ta slut. Och om den magiska hemresan när stjärnorna lyste, hästarna sprang vilt i snön och Astrid låg nerbäddad i släden. I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva. Texten har tidigare publicerats i antologin En jul när jag var liten. Nu utkommer den för första gången som bilderbok med illustrationer av Cecilia Heikkilä.

Jag trodde inget kunde slå en berättelse av Astrid Lindgren, speciellt om hon själv har läst in den. Men den här illustrerade boken ger hennes historia en till dimension och jag gillar verkligen Cecilia Heikkiläs stil. Jag vet inte om jag tycker att allt var bättre förr, men tänk om man fick uppleva en sådan traditionell jul någon gång.

Julmysteriet

Julmysteriet
Originaltitel: Julmysteriet
Utgiven: 2021
Sidor: 100
Format: Inbunden
ISBN: 9789129729870
Ebbe älskar julen! Det är så underbart med pepparkakor, julstjärnor, smällkarameller, änglaspel och saker som glittrar. Och varje år fixar mamma en adventskalender med spännande uppdrag som han och storasyster Märta ska lösa. Kluriga ledtrådar som alltid leder till något smaskigt julgodis. Men i år är allt annorlunda! Märta ska snart fylla 13 år och verkar inte längre tycka att något är roligt. Och i år är det första julen med mammas nya kille, Ernesto. Ebbe gillar Ernesto, men kan det bli lika bra som vanligt när han är med? Ebbe gör allt han kan för att höja julstämningen hemma, men när pepparkaksburken plötsligt försvinner från skafferiet och ljusslingan inte längre hänger i äppelträdet börjar han bli orolig på riktigt. Vem är det som stjäl alla julsaker? Och vad är det för mystiska spår i snön utanför huset? Tillsammans med hunden Göran måste han lösa mysteriet med de försvunna julsakerna. Annars kan vad som helst hända! En spännande och fin berättelse om familjeliv, julmys och mysterium av Lisa Bjärbo med fantastiska illustrationer av Matilda Ruta. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen.

Jag gillar att läsa de här adventsböckerna som riktar sig till yngre läsare, de är lättsamma och positiva även om det ofta finns lite motgångar och problem som måste lösas innan julafton. I den här boken så får man träffa Ebbe, hans storasyster Märta, deras mamma samt hunden Göran och vad som händer när mamma skaffat en ny kille som de ska fira jul med. Det är gulligt, julmysigt och lagom långa kapitel samt riktigt fina illustrationer. Rekommenderas!

Kupade händer

Kupade händer
Originaltitel: Kupade händer
Förlag:
Utgiven: 2020
Sidor: 307
Format: Häftad
ISBN: 9789178853151
Den nittonårige Fredric står på perrongen och väntar på tåget som ska ta honom till Paris. Hans enda sällskap är en ryggsäck. Han hade kunnat bära femtio kilo på ryggen, ingenting skulle kunna få honom att känna tyngd eller ta ifrån honom känslan av frihet. Resan blir början på en historia om en familj med starka band som får uppleva livets oförutsägbara vändningar. Många år senare, när Fredrics son David blir tillsammans med Hannah, blir också hennes dotter Lily en del av familjen. Lily visar sig ha särskilda gåvor och det hon ser i dåtid och framtid skakar dem djupt. Sorg och saknad hotar, men vem kan egentligen styra ett livsöde? Kan kärleken mellan människor vara så stark att det omöjliga blir möjligt?

Det här var en bok som verkligen överraskade. Varken titeln, omslaget eller bakgrundstexten tycker jag gör den här boken rättvisa, för det är en bok i samma klass som de jag läst av Kristin Hannah. Jag fastnade direkt efter några sidor och kunde inte sluta läsa och även om det är många karaktärer att hålla reda på, då det är en bok som följer flera generationer av samma familj, så lär man känna dom en efter en. Det är spännande och mystiskt, sorgligt och hjärtvärmande på en och samma gång. Rekommenderar den verkligen till de som gillar episka romaner i ett mer kompakt format (det här är ingen tegelsten.)

Blodmåne

Blodmåne
Originaltitel: Blodmåne
Utgiven: 2022
Sidor: 145
Format: Häftad
ISBN: 9789176217887
När den nya islandshästen Maunadis kommer till stallet där Tilde rider är det bara Tilde som kan hantera den vildsinta hästen, och på något sätt känns det som att Maunadis kan läsa hennes tankar. Inom Tilde växer en känsla av att Maunadis är i fara och att han har kommit för att be henne om hjälp. Kanske är Tildes märkliga drömmar om mystiska hästar, skräckinjagande väsen och ett lysande halsband något som inte bara finns i fantasin....?

Det här var en fin och supersnygg berättelse, men då den riktar sig till yngre svenska läsare så har den ett språk som inte går ihop med bilderna. När det kommer till just manga så känns även serier riktade till barn betydligt vuxnare i japan. Värd att läsa enbart för bilderna, men själva historien tappade på slutet som kändes påskyndat.

Den magiska julkatten

Den magiska julkatten
Originaltitel: Den magiska julkatten
Illustratör: Maximilian Svensson
Utgiven: 2021
Sidor: 32
ISBN: 9789129732238
Det var dagen före julafton. Vi var i skogen och grillade korv. Jag ville gå hem och bara längta efter julklappar. Det var då han dök upp, Sixten. "Usch!" ropade föräldrarna när de fick syn på honom. "Vilken äcklig katt! Rör den inte!" Men den stackars traskatten ser så frusen och hungrig ut att pojken inte kan låta bli att mata den. Han följer efter katten in i den snöiga skogen och snart börjar otroliga saker att hända. Är den slitna katten i själva verket någon helt annan - någon som verkligen har med julen att göra? Det blir ett magiskt möte i juletid som förändrar allt och får pojken att våga sådant han aldrig tidigare vågat. En vacker julsaga för hela familjen med fantastiska akvareller av den unga konstnären Maximilian Svensson.

Det här är en bok vars bilder får en solklar 5:a i betyg från mig, det är så stämningsfullt och fint att jag lätt skulle vilja ha omslagsbilden som tavla på väggen här hemma. Imponerande minst sagt! För den yngre läsarskaran så kan det därför vara en perfekt bok att ha som godnattsaga kring jul, men för mig som vuxen så kan jag helt enkelt inte sluta störa mig på att katten aldrig presenterar sig, vilket känns ohövligt om man är en magisk katt, men pojken får på något sätt ändå reda på vad katten heter. Hur det gick till förtäljer inte historien…

Tomtarna på femte våningen

Elfi al Quinto Piano
Originaltitel: Elfi al Quinto Piano
Författare:
Utgiven: 2020
Sidor: 127
ISBN: 9789179752811
I staden R är alla nöjda. Inget kan gå fel för man gör aldrig något oväntat eller pratar med någon man inte känner. Till denna lugna stad flyttar en familj med tre barn och två mammor som söker en trygg plats. De kämpar för att få kontakt med sina nya grannar, men det går trögt. Men en dag kommer ett brev till dem. Det är jultomten som behöver hjälp med att slå in paket till alla barn i staden. Ingen annan vill ställa upp, något sådant har man ju aldrig gjort tidigare. Familjen är tomtens, barnens, julklapparnas, JULENS sista hopp! Det här är en bok om hur vi är mot varandra, om inkludering och rädsla för det främmande. Men mest är det en bok om det läskigaste av allt –att inte kunna fira jul tillsammans och att bli utan julklappar!

Tomtarna på femte våningen är en extra fin julbok då vi äntligen får läsa om en familj med två mammor. Även om jag själv inte tycker det är något konstigt, så finns det fortfarande ytterst få böcker som påminner om denna – mycket uppfriskande omväxling om ni frågar mig. Boken i sig är lättsam och rakt igenom trevlig att läsa, full med julkänsla med fokus på inkludering. Det kanske inte är den mest spännande boken jag läst, men den är välskriven och superfint illustrerad av Verena Wugeditsch. Rekommenderas varmt.