Skammens väg

Skammens väg
Originaltitel: Skammens väg
Utgiven: 2023
Sidor: 358
Format: Ljudbok, Lånebok
ISBN: 9789137501857
Efter succén med ”Till minne av en mördare” är Pascal Engman och Johannes Selåker tillbaka med andra delen i serien Skymningsland. I ett Sverige som är djupt skakat efter Estoniakatastrofen är polisen Tomas Wolf svårt märkt av sina egna trauman. Men när han på nyårsaftonen till 1995 blir inkallad till en mordplats på en bordell, väcks han ur sin dvala. Samtidigt kämpar kvällstidningsjournalisten Vera Berg både med sitt struliga privatliv och med att komma in i gemenskapen på sin nya arbetsplats Aftonbladet. När ytterligare ett bestialiskt mord sker, denna gång på en porrklubb, korsas Tomas och Veras vägar och återigen tvingas de samarbeta trots sina olikheter. De anar ett samband mellan morden – men hur ser det ut och vem blir nästa offer?

I den här andra delen i serien Skymningsland så känner jag verkligen hur Pascal och Johannes har blivit varma i kläderna. För nu känns kapitlen mer sömlösa och boken mer som en helhet och inte så fragmenterad som första delen. Själva handlingen kanske inte är så värst upplyftande, då den kretsar kring de mörkaste delarna av 90-talet och nu har det blivit 1995. Då jag för övrigt fyllde 8 år, så det här var inget jag exponerades för vid den tiden. Nostalgikänslorna infinner sig direkt ändå och jag sträckläste den på en dag. Jag har ännu inte samma förkärlek för Vera och Tomas som för Pascals karaktärer, men de är jäkligt bra skrivna oavsett. Ser fram emot att läsa mer böcker från de båda ihop och deras kommande böcker var för sig givetvis!

Kaffe med mjölk

Kaffe med mjölk
Originaltitel: Kaffe med mjölk
Författare:
Utgiven: 2022
Sidor: 192
Format: Pocket, Ljudbok
ISBN: 9789146237464
En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. En lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.

Jag vet att det här inte är min typ av bok, men jag envisas alltid med att försöka tycka om det. Som hur jag tvingade i mig svart kaffe när jag var 23, trots att jag avskydde det, för att bli den kaffeberoende personen jag är idag. Men även fast det är en riktigt fint skriven berättelse. Om en mor och dotter och hur deras brist på kommunikation skadar deras relation. Vilket gör att de går miste om värdefull tid tillsammans. Trots det så blir jag bara frustrerad över att läsa boken. Det ger mig inget att läsa om jobbiga familjehemligheter med brist på lyckliga slut. Det känns lite för masochistiskt att tycka om den typen av berättelser. Den ger mig inga positiva känslor eller bestående minnen, men det är ingen dålig bok. Tvärtom. Så se er inte blinda på mitt betyg utan läs den själva och se om det är något som tilltalar just dig!

Adepten

Adepten
Originaltitel: Adepten
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2023
Sidor: 367
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789180065719
Adepten är första delen i en fängslande spänningsserie om en värld full av konst, antikviteter och farliga hemligheter. När den förmögne Sten Hammar mördas på sitt gods tror man först att det handlar om ett rånmord. Polisen kallar in Majja Skog, en överbegåvad antikexpert från anrika Wallius Auktioner som är besatt av föremålens makt över oss. Som oborstad åttaåring blev hon Sten Hammars adept. Han förde henne in i antikviteternas värld och gjorde henne till en dubbelnatur som inte lämnar någon oberörd – hård på utsidan, men med ett sårigt inre. Kriminalinspektör Karin Klinga fascineras av den gåtfulla Majja som är som en blandning av champagne och hembränt. Vad är det för svärta och minnen hon bär på? Och vet hon mer om mordet än hon vill påskina?

Jag har läst så mycket bra böcker på sistone och det här är ytterligare en som hamnar på min “Bästa böckerna jag läst under 2023”-lista. Det handlar om en kvinna helt i min smak, Majja, som är expert på det hon gör och därför kan göra lite precis som hon vill. Det är skönt att läsa om och jag gillade även Karin och hennes jakt på mördaren. Det som gör boken så bra är inte enbart att den är otroligt välskriven utan man märker att Hélène har en enorm kunskap om vad hon skriver om. Det gör att allt känns genuint och jag kan tänka mig att det är så man går tillväga när man ska förvränga verkligheten eller förfalska något för jag tror på allt jag blir matad med i boken. Det är så underhållande, och trots att det är ganska lågmält berättat så är det ändå spännande. Jag ser helt klart fram emot att läsa mer i den här nya bokserien! Rekommenderas verkligen!

Dimdans

Dimdans
Originaltitel: Dimdans
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2023
Sidor: 406
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789113125152
Maria, en ung och levnadsglad kvinna, försvinner efter en midsommarfest 1983. Därefter börjar sammanhållningen i den lilla byn i Dalarna sakta falla samman. En del menar att Maria helt enkelt gett sig av, trots att hennes lilla dotter lämnats ensam kvar. Marias mamma Greta vägrar tro att dottern har lämnat byn frivilligt. Hon börjar vandra för att finna Maria och hon kommer inte att ge upp förrän hon har gjort det. Men kanske finns det de i byn som inte vill att hon lyckas. Dimdans är Malin Hedins tredje bok, en spänningsroman om vad som sker efter ett försvinnande. Om de hemligheter och lögner som växer i dess spår och om sanningens pris.

Dimdans tyckte jag var väldigt välskriven, finstämd och melankolisk. Det är mer en familjehistoria än en spänningsroman för mig, då den är lite för långsam och segdragen för min smak. En finstämd och ledsam berättelse som kretsar kring en familjetragedi och hur den påverkar både familj och vänner. Det känns däremot som om den blivit felförpackad – jag hade helt andra förväntningar på boken även efter att jag hört Malin berätta om den. Jag såg framför mig en bok med drag av Jägarna och Silvervägen ungefär och det är långt från vad Dimdans handlar om även om den hade några likheter. Otroligt snyggt förpackad dock, omslaget är helt i min smak, men det hade nog passat bättre på en läskigare bok. Om man har öga för detaljer så är det inte svårt att bilda misstankar mot en person redan i början av boken och det gör att twisten i slutet faller lite platt för mig. Jag läser hemskt gärna mer av Malin, men något mindre tragiskt.

Edda Headshot

Edda Headshot
Originaltitel: Edda Headshot
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 239
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789189318816
Man blir aldrig för gammal för att pröva på nya saker. Edda är vilsen och tycker att livet känns rätt trist sedan hennes make Hans gick bort ett år tidigare. Vardagen tillbringas till största del tillsammans med pudeln Hendrix. Barnbarnet Isak är lagkapten för e-sportlaget Fragrz, som är ett av landets främsta i det populära spelet Counterforce. Isak ställs inför ett jobbigt val när en av medlemmarna och tillika en av hans bästa vänner agerar på ett sätt som förstör för hela laget. Under en familjemiddag hemma hos dottern Sofia erkänner Edda att livet som åttioårig änka känns ganska tomt. Då får Isak en idé. Kan hon inte tänka sig att fylla en del av tomrummet med e-sport? Till en början skrattas saken bort, men ett frö växer inom Edda, som trots allt lovat sig själv att vara öppen för om inte allt så åtminstone en hel del. Så länge det inte är olagligt, farligt eller olagligt dyrt. Och till allas förvåning är Edda en naturbegåvning i spelet. Edda_Headshot är född. En stor chans till framgång för Isak och Fragrz dyker upp när IOK, Internationella Olympiska Kommittén, annonserar överraskande nyheter: Nästa OS kommer att innefatta e-sport, med tävlingar i bland annat spelet Counterforce. Vilka som får chansen att representera Sverige ska avgöras i en tävling mellan landets bäst rankade lag ... Edda Headshot är en humoristisk bladvändare i högt tempo som handlar om att gå sin egen väg och trotsa fördomar. Det är första delen i serien om Edda Headshot.

Det här är en av årets mest hjärtevärmande böcker. Jag älskar Edda och hennes inställning till att pröva nya saker. Att läsa är en ypperlig hobby oavsett ålder, men gaming är bra på många andra sätt och håller nog hjärnan i form betydligt längre. Peter skriver så pass skickligt och underhållande att det inte går att lägga ifrån sig boken förrän den är slut. Det gör att jag tycker att boken är på tok för kort. Jag vill ju läsa mer om Edda och alla härliga karaktärer som hon har i sitt lag och i sin närhet. Jag blir alltid lite irriterad i början över att det är påhittade namn, istället för Counter-Strike exempelvis. Men det är inget jag tänker på efter ett tag. Som gamertjej och tidigare Counter-strike-spelare så får boken mitt seal of approvement och jag hoppas jag kan få min svärmor att läsa boken också. Jag hade gärna haft en egen Edda i familjen! Jag måste även passa på att tipsa om Mauris intervju med den verkliga Edda Headshot, Inger “Trigger finger” Grotteblad: https://youtu.be/S9Z5gnjm_ZA Så härlig människa!

Ensamvarg

Ensamvarg
Originaltitel: Ensamvarg
Författare:
Serie:
Utgiven: 2019
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789100175726
En tidig septembermorgon hittas en styckad kropp vid en återvinningsstation i centrala Stockholm. När kommissarie Elias Svensson börjar nysta i offrets historia framkommer oroande misstankar om att skyddslösa flyktingungdomar utnyttjas sexuellt. Någon är beredd att döda för att sanningen inte ska komma fram.Författaren Cornelia Lind kämpar mot sin före detta make i en vårdnadstvist som blir smutsigare än hon kunnat ana. Samtidigt försöker hon bistå polisen med sina kunskaper om förövares psyken.Och i det fördolda vakar en hemlig sammanslutning med uppgiften att ta vid där polisens befogenheter slutar.

Det här är en av mina hyllvärmare då jag ofta drar mig för att börja läsa serier som redan har ett antal böcker ute – det känns aldrig som att jag kommer att komma ikapp. Men inför att Christina släpper sin romanace-serie så tänkte jag passa på att läsa hela Forsete-serien.

De här två första böckerna har varit riktigt jobbiga att läsa, för det handlar om riktigt obehagliga människor. Det är inte fantasimonster utan riktiga monster som vem som helst kan råka ut för om man har otur. I ensamvarg så uttnyttjas även pojkar sexuellt vilket även det är tungt att läsa om. Chrstina är dock en jäkel på att skriva och jag läste ut Ensamvarg på någon dag. Det är spännande och vidrigt på samma gång vilket gör att det inte går att sluta läsa. Jag kommer att fortsätta på nästa del omgående! Rekommenderas verkligen!