En djupfryst man i gula byxor

En djupfryst man i gula byxor
Originaltitel: En djupfryst man i gula byxor
Författare:
Utgiven: 2022
Sidor: 280
Format: Häftad, Ljudbok
ISBN: 9789180003810
Oskar Stenvall är en man utan ambitioner. När studie­kam­raterna gjorde karriär och skaffade familj blev han kvar på sin lilla resebyrå på en mörk innergård i Lund. Där för han en stillsam tillvaro. Men allt förändras i ett slag när hans excentriske granne, herr Larsson, utsätts för ett mordförsök i sin herrekipering. Och än värre blir det när Oskar hittar en livlös man i gula byxor i sin gamla Volvo PV. Detta blir upptakten till en galen road trip för Oskar, hans praoelev Hanna från Arlöv och herr Larsson. En resa som inkluderar allt från ett besök hos Otto von Bismarcks sonson, till knarksmuggling i Amsterdam. Hela tiden har trion den nitiske polisen Bruno och hans fru, journalisten Malin, i hasorna. Kommer Oskar att lyckas rentvå sig innan de hinner ikapp honom? Kalle Löfqvist är Lundabo och skolad i studentlivets karnevaler, revyer och spex. Han har senare skrivit manus för flera nöjesproduktioner på SVT. Nu är han mellanchef på ett stort svenskt möbelföretag och "En djupfryst man i gula byxor" är hans debut som deckarförfattare.

Det här var den bok jag blev mest överraskad av under året, då det blev en av mina stora favoriter. Bli inte avskräckt av den knäppa titeln och omslaget, det är lite i stil med “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Jag lyssnade på den som ljudbok tillsammans med min bokcirkel och inlösningen av Fredde Granberg gjorde en redan rolig och bra skriven bok ännu bättre! En bok fylld av galenskaper, lustiga sammanträffanden och finurliga karaktärer är precis i min smak. Sjukt underhållande läsning helt enkelt och jag längtar redan efter fortsättningen. Tills dess får jag läsa om den i fysiskt format, det här är en av få böcker jag gärna läser mer än en gång! Rekommenderas varmt till alla!

 

Fredagsklubben

The Friday Night Club
Originaltitel: The Friday Night Club
Utgiven: 2022
Sidor: 300
Format: Ljudbok
ISBN: 9789137502700
Stockholm, sent 1800-tal Fem kvinnor träffas varje fredag för andliga möten. En är Hilma af Klint, pionjär inom det abstrakta måleriet. De talar om allt som är viktigt i livet, och de målar. Tillsammans åkallar de "höga mästare" från en annan dimension och låter andarnas budskap vägleda dem i skapandet av stora, expressiva konstverk. Men tavlorna göms undan och Hilmas namn faller i glömska. Över hundra år senare arbetar kuratorn Eben med en utställning av Hilmas tavlor. Den leder honom in på en vindlande väg bakåt i tiden som väcker spännande frågor kring konsten, och kvinnorna. Vilka var de fem? Och vad gjorde de egentligen på sina möten? 2018 ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimmuseet i New York. Utställningen blir den mest besökta i museets historia. Inspirerade av utställningen bestämde sig författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose för att ge kvinnorna liv i den kollektivt skrivna romanen Fredagsklubben.

Hilma af Klint är verkligen populär just nu. Det släpps både en bok och en film om henne och kvinnorna i hennes liv nu. Jag tänkte att det skulle vara en intressant person att läsa om då jag är fascinerad av det spiritulistiska och den historiska delen även om jag inte är särskilt konstintresserad. Då blev jag förvånad över att jag tyckte bäst om delarna som utspelar sig i nutid om konsthistorikern och hans kärlek. Även den här boken hade vi med som alternativ i bokcirkeln och precis som med Minnesförlusten så är den seg i början, men tar sig mot slutet. Det är en välskriven roman, men inget som fastnar hos mig. Trots att det är en bok om en unik grupp kvinnor så känns inte berättelsen lika unik tyvärr.

Änglamakerskan

Änglamakerskan
Originaltitel: Änglamakerskan
Förlag:
Utgiven: 2014
Format: Inbunden
ISBN: 9789175431215
Änglamakerskan är den åttonde och senaste boken i den fristående serien om polisen Patrik Hedström och författaren Erica Falck. Ebba och hennes man Mårten flyttar tillbaka till Valö, den ö som Ebba kommer ifrån. Genast händer det obehagliga saker. Men egentligen började det långt tidigare. När Ebba var ett år gammal försvann hela hennes familj spårlöst. Gåtan har aldrig fått någon lösning. Vad är det egentligen som pågår på ön? Och vad hände med Ebbas familj? Patrik och Erica dras in i mysteriet. Boken är återberättad och bearbetad av Åsa Sandzén och har bland annat ett förenklat språk, tydlig kapitelindelning och inledande presentationer av persongalleriet. Perfekt för äldre ungdomar och vuxna som av olika anledningar vill ha eller behöver ett mer lättläst alternativ.

Det här var precis vad jag behövde just nu. Lättlästa böcker är inte enbart för de som har svårt att ta sig igenom en lång och svårläst bok utan fungerar väldigt bra om man är inne i en lässvacka. Jag erkänner att jag aldrig har tagit mig igenom en av Camilla Läckbergs böcker tidigare, men nu blev jag sugen på att läsa resten då jag gillade historien och karaktärerna i Änglamakerskan. Utöver att det går väldigt mycket fortare att läsa ut en lättläst bok jämfört med originalet så är det perfekt om man inte gillar långa utsvävningar och miljöbeskrivningar, här är det avskalat utan att tappa det viktiga av berättelsen. Jag kan varmt rekommendera den här återberättade versionen, sen får vi se om jag recenserar originalet någon gång också.

Hegasnivå: fem av fem.

Jag vet vem du är

Jag vet vem du är
Originaltitel: Jag vet vem du är
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2019
Sidor: 147
ISBN: 9789175438795
Jag vet vem du är. Såg dej i går på stan. Jag gillar din mun. Och när du skrattar lyser hela ditt ansikte. Mmmmm ... Nyfiken? Agnes är en helt vanlig tjej. Hon älskar att springa och hänga med sin bästis Kim på kafé. Plötsligt börjar en kille mejla henne. Det är kärleksdikter i Haiku-form. Först känner Agnes sig smickrad men snart blir det obehagligt många mejl.

Den här boken ger lite skrämselvibbar, men är inte fullt lika läskig som den ser ut. Den handlar om tjej vars mamma flyttar utomlands efter föräldrarnas skilsmässa och hon får plötsligt beundrarbrev och dikter från en okänd person på nätet. Parallellt till mysteriet med beundraren så brottas hon med känslorna över att hennes pappa träffat en ny tjej. Det är en kortare slice of life-historia som är lättläst och jag tror har stor igenkänningsfaktor för många nyblivna tonåringar.

Hegasnivå: tre av fem.

Den här gången lovar jag att absolut inte vara i vägen!

今度は絶対に邪魔しませんっ! 1
Originaltitel: 今度は絶対に邪魔しませんっ! 1
Författare:
Utgiven: 2022
Sidor: 160
Format: Häftad
ISBN: 9789198762105
Den unga adelsdamen Violette har fängslats för ett fruktansvärt brott mot sin halvsyster. Med djup ånger önskar hon att hon hade gjort andra val. Och när hon efter en plötslig ljustblixt vaknar upp i sin egen säng ett år tillbaka i tiden får hon också chansen att göra det! Men varför får alla hennes fina planer helt andra resultat än vad hon räknat med...?

Jag älskar mangastilen oavsett vilken nationalitet den som ritar har och har därför läst en hel del. Just manga på svenska är en bristvara och därför vill jag gärna vara med och lyfta fram dessa så fort jag får chansen. Just den här boken är väldigt fin med en sleeve runt och med en del färgsidor, det är ett sort plus. Bilderna och historien är minst lika fin, men det finns ett stort minus för min del och det är språket, eller översättningen kanske man borde säga. Vissa meningar låter direktöversatta eller rent utsagt konstiga. Jag hakade upp mig på flera meningar och felstavningar som helt enkelt måste vara slarvfel. Jag anmäler mig gärna som frivillig korrekturläsare vid behov, för jag har språkgranskat manga (dock översatt från engelska till svenska) tidigare och det viktigaste är hur det låter, inte att översättningen blir ordagrann. Hur som helst så rekommenderar jag den här mangan – det är nog få som stör sig på det som jag gör – och läser gärna mer så hoppas att fler volymer i serien kommer ut på svenska!

Kråkmorsdalen

Kråkmorsdalen
Originaltitel: Kråkmorsdalen
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2022
Sidor: 256
Format: Danskt band
ISBN: 9789189484153
En grå söndagsförmiddag i maj 1712 hittas en man död under märkliga omständigheter. Mannen har blivit hängd i en tall, ansiktet är sönderhackat och på marken ligger ett underligt träsmide. Den oförvitlige kronolänsmannen Erik Forsbeck och hans försupne medhjälpare Joen Larsson rider ut för att undersöka vad som hänt. Händelsen är den första i en rad våldsamma dåd som skakar Farilla socken, i nordvästra Hälsingland, denna sommar. I skuggan av det stora nordiska kriget, den ständigt hotande svälten och böldpestens härjningar inleder Forsbeck jakten på en undflyende gärningsman. Under den förhärskande kristendomen döljer sig lager av hedendom, samisk trolldom och skogsfinnarnas svarta magi vilket gör fallet svårlöst. Är det en mördare, ett straff från Gud eller är det den onde själv som släppts lös?

Det är verkligen skönt med lite omväxling i läsandet och en historisk kriminalroman är lite utöver det vanliga. Historien utspelar sig under tidigt 1700-tal uppe i Hälsingland och inleds med ett dödsfall som kronolänsman Eriks Forsbäck och hans medhjälpare Joen Larsson ska undersöka. Det här är första delen i en planerad serie och jag tror det kan bli spännande att följa Forsbäck framöver för jag gillar hur Erik skriver och hans karaktärer är unika och känns genuina, som att de faktiskt funnits för ett par hundra år sedan. Jag gillar även de rätt grafiskt beskrivna morden och det råa i berättandet, men även att boken inte kändes förutsägbar och att det var en mordgåta i grunden. Tidvis blev det lite segt, men det kändes ärligt talat tidsenligt och passande även om jag själv känner mig motsägelsefull som älskar sega kostymdraman men ändå vill ha non-stop action när jag läser. Hur som haver är det här en bok jag kan rekommendera om man gillar att läsa deckare, men vill läsa något nytt och fräscht – även om det utspelar sig i en gammaldags miljö.